Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/9517
Назва: | Організація виробництва на підприємствах органічного землеробства |
Автори: | Шарий, Г.І. Нестеренко, С.В. Щепак, В.В. |
Тематичні ключові слова: | органічне землеробство агроекологія монопольна екологічна рента управління органічним землеробством |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Львівський національний аграрний університет |
Анотація: | В роботі вивчено характерні ознаки середовища діяльності сільськогосподарських підприємств органічного землеробства. В Україні сільськогосподарські підприємства, які запровадили органічне землеробство, організовують свою діяльність в складних умовах, так як відсутній державні механізми регулювання ведення органічного землеробства та земельних відносин щодо відновленої природної родючості і оздоровлення земель. Власники земельних ділянок (паїв), на яких відновлено природну родючість земель, розривають договірні відносини із підприємствами органічного землеробства, в результаті спостерігається зменшення площ оздоровлених земель. З метою визначення особливостей системи управління на підприємствах авторами виокремлено основні аспекти його формування. Авторами визначено складові середовища діяльності сільськогосподарських підприємств органічного землеробства та основні ознаки. Складовими діяльності підприємств є зовнішнє і внутрішнє середовище. До основних чинників зовнішнього середовища віднесено державне регулювання земельних відносин, орендні відносини, рентні відносини, бізнес-середовище формування цін на сільськогосподарську продукцію. Результати дослідження внутрішнього середовища показали, що характерними його ознаками є виробництво, технології органічного землеробства ведення тваринництва, фінанси і менеджмент. Виділені чинники знаходяться у взаємодії, кожна складова має особливості, які необхідно враховувати при формуванні системи управління, і які повинні бути адаптовані до умов господарювання та враховувати зміни в середовищі функціонування підприємств. Авторами розроблено структурно-логічну модель формування системи управління на сільськогосподарському підприємстві органічного землеробства, в якій передбачено проведення аналізу та оцінки особливостей дії чинників середовища. |
Бібліографічний опис: | Шарий Г.І. Організація виробництва на підприємствах органічного землеробства / Г.І. Шарий, С.В. Нестеренко, В.В. Щепак // Аграрна економіка. – 2021. –Т.14. – № 1-2. – С. 75-81. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/9517 |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра автомобільних доріг, геодезії та землеустрою |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Шарий_Нестеренко_Щепак.docx | Основна стаття | 56.76 kB | Microsoft Word XML | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.