Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/14452
Назва: Вплив викривлення історичних реалій на українсько-німецький переклад
Автори: Пєшкова , Т.В.
Тематичні ключові слова: історичні реалії
фонові знання
історичний текст
способи перейменування реалій
транскодування
уподібнення та комбінована реномінація
міжкультурна комунікація
Дата публікації: 2023
Видавництво: Міжнародний гуманітарний університет, м. Одеса
Анотація: У статті проаналізований ряд робіт, у яких приділялася увага впливу культурологічних та історичних факторів на процес перекладу й на адекватне сприйняття перекладу тексту, сформованого в рамках однієї культури, представниками іншої культури; також представлено найпоширеніші класифікації реалій та фонових знань, їхній зв’язок зі сприйняттям та розумінням сенсу перекладеного тексту, що застосовуються у сучасній лінгвістиці та перекладознав- стві. Більшість дослідників виявляли значимість тих аспектів процесу перекладу, де особливо важливими можна назвати розбіжності в сприйнятті культур народу, у той час як, більшою мірою значними є на сьогоднішній день аспекти, які представляються загальними для досліджуваних культур. Особливістю історичних реалій про Україну в німецькому суспільстві є відсутність або викривлення понять, що відбулось на певному етапі міжнаціональних та міжмовних контактів протягом століть і пов’язано з історичною крадіжкою, що супроводжувалась неточним транскодуванням у перeкладі.
Бібліографічний опис: Пєшкова Т.В. Вплив викривлення історичних реалій на українсько-німецький переклад / Т.В. Пєшкова // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Філологія : зб. наук. пр. – Одеса: Гельветика, 2023. – Вип. 62, Т. 3. – С. 34 – 36. – https://doi.org/10.32782/2409-1154.2023.62.3.9
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/14452
Розташовується у зібраннях:Кафедра германської філології та перекладу

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9.pdfнаукова стаття362.34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.