Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/15012
Назва: Інформаційно-аналітичне забезпечення фінансової безпеки підприємств у сучасних умовах
Автори: Онищенко, С.В.
Глушко, А.Д.
Тематичні ключові слова: інформаційно-аналітичне забезпечення
фінансова безпека
інформаційна політика
цифрова економіка
ризики і загрози
Дата публікації: 2023
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Анотація: В умовах цифровізації бізнес-середовища інформаційно-аналітичне забезпечення, безперечно, є основою фінансової безпеки на макро- та мікрорівні. Вплив інформаційно-аналітичного забезпечення на прийняття управлінських рішень обґрунтовує сприйняття інформації як стратегічного ресурсу суб’єкта господарювання. Водночас цифровізація бізнес-процесів є джерелом нових викликів і загроз, пов’язаних із поширенням кіберзлочинності. Метою дослідження є обґрунтування взаємозв’язку між рівнем ефективності інформаційно-аналітичного забезпечення та фінансовою безпекою, розроблення моделі інформаційно-аналітичного забезпечення з урахуванням ризиків і загроз цифрового бізнес-середовища. З використанням індикаторного методу проведено визначення рівня ефективності інформаційно-аналітичного забезпечення на макрорівні та рівня фінансової безпеки України. Обґрунтовано взаємозв’язок між зазначеними показниками на основі інструментарію кореляційно-регресійного аналізу. Доведено, що дієва система інформаційно-аналітичного забезпечення є однією із головних складових системи забезпечення фінансової безпеки на макро- та мікрорівнях. На основі ретроспективного аналізу доведено, що активізація процесів цифровізації господарської діяльності створила передумови для зростання ризиків і загроз цілісному, безперебійному, захищеному циркулюванню інформаційних ресурсів, що призводить до величезних фінансових втрат. Застосування структурно-логічного методу дозволило розробити модель інформаційно-аналітичного забезпечення фінансової безпеки підприємств з урахуванням ризиків і загроз цифрового простору та встановленого взаємозв’язку між інформаційним забезпеченням та рівнем фінансової безпеки. Результати дослідження можуть бути використані органами державної та місцевої влади у напрямку розроблення засад управління фінансовою безпекою на макрорівні в умовах цифрової економіки, а також суб’єктами господарювання для побудови ефективної системи інформаційно-аналітичного забезпечення фінансової безпеки.
Бібліографічний опис: Онищенко С.В. Інформаційно-аналітичне забезпечення фінансової безпеки підприємств у сучасних умовах / С.В. Онищенко, А.Д. Глушко // Науковий Вісник Одеського національного економічного університету. – 2023. – № 7-8 (308-309). – С. 145–154. – DOI:10.32680/2409-9260-2023-7-8-308-309-145-154.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/15012
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківського бізнесу та оподаткування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
145-154.pdf.crdownloadСтаття1.22 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.