Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/14954
Назва: Трансформація процесів морально-психологічного забезпечення російської армії в контексті підготовки до збройного вторгнення в Україну (2013 – початок 2022 рр.)
Автори: Гула, Р.В.
Передерій, І.Г.
Тематичні ключові слова: збройні сили російської федерації
морально-­психологічне забезпечення
виховна робота
рашизм
повномасштабне збройне вторгнення в Україну
Дата публікації: 2022
Видавництво: Інститут історії України НАН України
Анотація: Здійснено аналіз розвитку і трансформації структур морально­психологічного забезпечення російської армії на етапі безпосередньої підготовки до повномасштабного збройного вторгнення в Україну. Мета статті – висвітлити загальні тенденції та особли­ вості структурних змін інституцій морально­психологічного забезпечення збройних сил РФ і змістовне наповнення їх діяльності у 2013–2022  рр. Методологія дослідження спирається на принципи об’єктивності й історизму, що передбачають вивчення окремих явищ і процесів в їх розвитку і тісному зв’язку з системою відповідних суспільно­полі­ тичних відносин. Наукова новизна. Вперше в історіографії проведено дослідження процесів реформування структур виховної роботи сучасної російської армії, а також здійснено оцінку ефективності результатів їх діяльності в період безпосередньої підготов­ ки до відкритої війни з Україною. Стверджується, що перманентний характер реформ здебільшого призводив до розбалансування системи військового виховання та створення концепцій, які базувалися переважно на напрацюваннях радянських політорганів. Водночас свідомо іґнорувалося впровадження новітніх елементів морально­психологіч­ ного забезпечення за досвідом провідних держав світу. Процесами виховання у ЗС  РФ у цей час керували переважно представники командної ланки управління зі своєрідним баченням завдань морально­психологічного забезпечення. Це спричиняло консервацію та застій виховного процесу на основі суміші радянської концепції Другої світової війни з примітивно­фундаменталістською інтерпретацією канонів православ’я. Апробація у процесі виховання особового складу ідеології рашизму дозволила сформувати чисельний прошарок адептів нового світогляду. Провал першого етапу так званої «спецоперації» дозволяє зробити попередні висновки щодо вкрай низького рівня результативності роботи органів військового управління російської армії та інших силових структур із морально­психологічного забезпечення готовності особового складу виконувати бойові завдання за призначенням.
Бібліографічний опис: Гула Р.В. Трансформація процесів морально-психологічного забезпечення російської армії в контексті підготовки до збройного вторгнення в Україну (2013 – початок 2022 рр.) / Р.В. Гула, І.Г. Передерій // Український історичний журнал. – 2022. – № 4. – С. 116–128.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/14954
Розташовується у зібраннях:Кафедра українознавства, культури та документознавства

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гула, Передерій_УЇЖ_2022_4.pdfстаття253.16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.