Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/13889
Назва: Сучасні технології та механізми управління розвитком креативного потенціалу підприємств у конкурентних умовах
Автори: Комеліна, О.В.
Корсунська, М.Ю.
Тематичні ключові слова: креативний потенціал
інноваційні технології
конкурентоспроможність
організаційна креативність
Дата публікації: 2023
Видавництво: Вінницький національний аграрний університет
Анотація: У статті розглянуто проблему забезпечення конкурентоспроможності українських підприємств в умовах ускладнення внутрішнього й зовнішнього середовища їхнього функціонування, зміни доступу до ресурсів, технологій, знань. Обґрунтовано, що забезпечення інноваційного розвитку підприємств потребує творчого, креативного підходу у різноманітних сферах людської діяльності, зокрема й у сфері управління підприємством. Створення умов для розвитку креативного потенціалу підприємства й креативний менеджмент дають змогу сформувати нові конкурентні переваги підприємства на внутрішніх і зовнішніх ринках. Визначено специфіку інноваційного розвитку підприємств в умовах посилення впливу глобальних, міжнародних, національних, регіональних, локальних факторів, що вимагає відповідної реакції менеджменту підприємства щодо забезпечення необхідних змін у розвитку креативного потенціалу. Зокрема, акцентовано увагу таких завданнях щодо формування креативного потенціалу підприємств: спрямованість на розроблення та впровадження інноваційних технологій; клієнтоорієнтованість; використання сучасних аналітичних інструментів і великих баз даних для обґрунтування управлінських рішень щодо доповнення класичної або розроблення альтернативної бізнесмоделі підприємства; гнучкість і швидкість адаптації менеджменту до нових умов за допомогою переходу на проєктні технології управління; створення партнерств і забезпечення співпраці з іншими компаніями, стартапами, дослідницькими установами як механізму об’єднання необхідних ресурсів для спільної реалізації інноваційних ідей тощо. Схарактеризовано рівні управління креативним потенціалом підприємств (індивідуальний, груповий, організаційний (на рівні підприємств), міжорганізаційний, регіональний, національний). Аргументовано, що ключовим критерієм оцінювання результативності інноваційних технологій розвитку креативного потенціалу є створення знань. Застосування нових концепцій, механізмів і технологій в управлінні інноваційним розвитком і розвитком креативного потенціалу підприємства дає змогу забезпечити його конкурентоспроможність.
Бібліографічний опис: Комеліна О.В. Сучасні технології та механізми управління розвитком креативного потенціалу підприємств у конкурентних умовах / О.В. Комеліна, М.Ю. Корсунська // Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. – 2023. – № 1. – С.126–140. – DOI: 10.37128/2411-4413-2023-2-4.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/13889
Розташовується у зібраннях:Кафедра менеджменту і логістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
EIXlckwjKKCIcxE7OOep.pdfстаття1.18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.