Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/13613
Назва: Аналіз стану здоров’я населення Полтавської області та динаміки захворюваності
Автори: Ганошенко, О.М.
Тематичні ключові слова: здоров’я населення
санітарно-гігієнічне становище
захворювання населення Полтавської області
Дата публікації: 2022
Видавництво: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»
Анотація: Здоров’я населення є важливим соціальним індикатором, що відображає благополуччя населення, його соціально-економічне, демографічне, санітарно-гігієнічне та екологічне становище. Нагальним питанням є збереження здоров’я населення, в тому числі запобігання негативного впливу на нього факторів навколишнього середовища. Зараз наша країна перебуває у стані надзвичайної ситуації – воєнному стані, тому виникають додаткові екологічні ризики та загрози для довкілля та здоров’я населення України. Стрімко зростає загроза стресу, інфекцій та антисанітарії, тобто Україні загрожують спалахи інфекційних хвороб. Окрім цього, воєнний стан у країні ускладнив доступ пацієнтів до необхідних медичних послуг та лікарських засобів. Загальна захворюваність населення оцінюється за показниками поширення хвороб та первинної захворюваності. Тенденція уперше зареєстрованих випадків захворювання населення Полтавської області носить мінливий характер, відбуваються коливання – спади рівня захворюваності чергуються з його підвищенням. Також до хвороб, частота випадків яких безпосередньо залежить від стану навколишнього середовища і мають достатньо високий рівень захворювань слід віднести: хвороби системи кровообігу, сечостатевої системи, шкіри та підшкірної клітковини й травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин. Таким чином, стан здоров’я населення Полтавської області викликає занепокоєння і потребує постійного моніторингу та впровадження заходів задля покращення стану довкілля. Відповідно важливим є те, що основні завдання Регіонального плану управління відходами у Полтавській області до 2030 року спрямовані на зменшення кількості місць видалення відходів, що у свою чергу приведе до зменшення надходження емісій забруднюючих речовин у навколишнє середовищі та можливості зниження рівня захворювання населення області.
Бібліографічний опис: Ганошенко О.М. Аналіз стану здоров’я населення Полтавської області та динаміки захворюваності / О.М. Ганошенко // Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022 : кол. моногр. / Нац. ун–т ім. Юрія Кондратюка, НУ «Львівська політехніка». – Дніпро : Середняк Т. К., 2022. – С. 231–243.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/13613
Розташовується у зібраннях:Кафедра прикладної екології та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
monografiia_2022_ov_Екологія-232-244.pdfнаукова стаття427.12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.