Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/13234
Назва: Аналіз динаміки видобутку вугілля в Україні за допомогою методів математичного моделювання
Автори: Ічанська, Н.В.
Шурпик, О.В.
Тематичні ключові слова: математична модель
математичні методи
добувна промисловість
вугілля
вугільна промисловість
математичне моделювання
Дата публікації: 2023
Видавництво: Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
Анотація: Сучасний статус промислового розвитку характеризується вивченням статистики, аналізом негативних явищ у розвитку та розміщенні промислового виробництва, оцінкою технологічного рівня та економічної ефективності. У роботі розглядається математична модель, що базується на застосуванні методів апроксимації до заданих даних шляхом побудови кривих регресій. Побудова математичних моделей, що описують тенденції та напрями розвитку різних галузей народного господарства є актуальною проблемою сьогодення. Впровадження продуктивних систем енергоменеджменту та енергосервісу забезпечить реалізацію промислового потенціалу енергозбереження та сприятиме підвищенню енергоефективності. Гірничодобувна промисловість є основою обробної промисловості і вагомою складовою економіки країни. Її сучасний стан та розвиток тісно пов’язані з загальним станом національної економіки, що підкреслює актуальність розглянутої авторами тематики. У даній статті проаналізовано динаміку видобутку вугілля за 2003-2020 рр. та проведено обробку статистичних даних за допомогою сучасних математичних методів. Авторами побудовано математичну модель, дослідження якої може стати осно- вою для пошуку ефективних рішень важливих проблем у видобувній галузі. Аналізуючи побудовані графіки, можна зробити висновки, що найбільш точно апроксимує квадратична залежність і тому повне вивчення даної моделі може стати фундаментом для пошуку ефективних шляхів вирішення важливих проблем добувної галузі промисловості. Проведене в роботі дослідження є ефективним для побудови алгоритмів розв’язання задач видобувної галузі та підвищення ефективності сталого розвитку вугільного сектору промисловості. Основним фактором прогресивного розвитку видобувної галузі є забезпечення зростання обсягів видобутку вугілля. Вивчення шляхів вирішення, проаналізованих у роботі проблем, є запорукою ефективного розв’язку проблем розвитку промисловості, первинного сектору економіки та господарства України в цілому.
Бібліографічний опис: Ічанська Н.В. Аналіз динаміки видобутку вугілля в Україні за допомогою методів математичного моделювання / Н.В. Ічанська, О.В. Шурпик // Системи управління, навігації та зв'язку. – Полтава : Нац. ун-т імені Юрія Кондратюка, 2023. – Вип. 2 (72). – С. 49–53. – DOI: 10.26906/SUNZ.2023.2.049.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/13234
Розташовується у зібраннях:Кафедра вищої та прикладної математики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2956-Текст статті-4082-1-2-20230811.pdfстаття375.57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.