Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/12717
Назва: Цифрові професії майбутнього: на які зміни чекати людському капіталу в умовах становлення соціального підприємництва?
Автори: Марченко, О.В.
Краус, К.М.
Краус, Н.М.
Тематичні ключові слова: людський капітал
соціальне підприємництво
ейджизм
крос-культурні компетенції
когнітивні технології
Дата публікації: 2022
Видавництво: Вінницький національний технічний університет
Анотація: У статті авторами висловлено думку про те, що серед основних трендів роботи майбутнього – видозміна низки професій і посад унаслідок тотальної діджиталізації та роботизації рутинних процесів. Оновлення змісту професій відбуватиметься за рахунок креативу, технологій, техніки та інновацій. В найближчому майбутньому прогнозується наявність 5-ти когнітивних технологій: нейровізуалізація, когнотропні препарати, когнітивні асистенти, Мозко-Машинні інтерфейси, штучні органи почуттів. Представлено низку професій майбутнього 2030 року за очікуваннями футурологів та бізнес-експертів. Визначено, що ними є: етичний хакер, фахівець з кібербезпеки, Java -розробник, терапевт з цифрової детоксикації, нейро-менеджер, менеджер роботів, менеджер подорожей у віртуальну реальність, product-менеджер, менеджер з етичних джерел, cloud-архітектор, компаньйон для людей літнього віку, куратор особистої пам’яті, хірург по збільшенню пам’яті, радник з цифрових валют та ін. Аргументовано дослідженням статті, що у сучасному глобально діджиталізованому світі кількість крос-культурних контактів постійно зростає. Висловлено думку про те, що сьогодні навички крос-культурної комунікації, взаємодії та менеджменту необхідні всім. Авторами представлено розподіл експертних ролей для впровадження стандарту, методики або технології в умовах становлення соціального підприємництва. Висловлена думка про те, що для розвитку співпраці й в умовах вкрай обмежених людських ресурсів, експертів високої кваліфікації та дефіциту їх часу, головним фактором успіху є правильний розподіл ролей між експертами різних категорій учасників ринку. Саме технології сприяли тому, що ці молоді люди є, по-справжньому, “глобально орієнтованими” в соціальному та цифровому підприємництві. Перебуваючи у постійному контакті через соціальні мережі із представниками інших культур, регулярно споживаючи глобальний та інформаційний контент, покоління зумерів стало найбільш “глобалізованим” поколінням за всю історію людства. Зауважено, що сьогодні стають запитуваними новітні спеціалісти, а саме метахроніки. Люди цієї професії обслуговують промислові роботи, а тому саме з цих причин метахроніки є одними із найбільш запитуваних на ринку праці. Представлено авторське бачення особливості вітчизняного ейджизму, що посилюється як у формальних, так і в неформальних сферах життя суспільства в умовах віртуальної реальності. Приведено власне розуміння відмінностей між навичками людей старшого покоління та професій них здібностях молодого покоління крізь призму вітчизняного соціально-економічного середовища розвитку спеціалістів різних професій.
Бібліографічний опис: Краус К.М. Цифрові професії майбутнього: на які зміни чекати людському капіталу в умовах становлення соціального підприємництва? / К.М. Краус, Н.М. Краус, О.В. Марченко // Innovation and Sustainability. – 2022. – №1. – С. 53–64. –URL: https://ins.vntu.edu.ua/index.php/ins/article/view/30/38. – DOI: https://doi.org/10.31649/ins.2022.1.53.64.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/12717
Розташовується у зібраннях:Кафедра менеджменту і логістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Краус Цифрові професії.pdfстаття409.04 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.