Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/12716
Назва: Інклюзивний та універсальний дизайн сучасного міста в умовах цифрової трансформації економіки
Автори: Марченко, О.В.
Краус, К.М.
Краус, Н.М.
Тематичні ключові слова: цифрова трансформація
розумне місто
інклюзивний розвиток
технології
економіка міста
Дата публікації: 2022
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Анотація: У статті описується переваги від впровадження універсального дизайну міста, серед чого підвищення якості та комфортності життя. Автори стверджують, що інклюзивний та універсальний дизайн в міському просторі є запорукою дотримання рівних прав для всіх громадян в розумних містах. Дизайн міст є рукотворним та повинен здійснюватися з урахуванням людського різноманіття та життєвого циклу людини. Представлено сучасні компоненти комплексних рішень розумних міст. Причинами підняття інклюзивного розвитку міст є: збільшення кількості людей з інвалідністю; тенденція до старіння населення та необхідність враховувати потреби людей похилого віку; збільшення кількості батьків з дитячими візками та дітей дошкільного віку; усвідомлення суспільством значимості доступного середовища, його відповідності до потреб громадян. Автори розглядають інфраструктурні характеристики розумного міста в умовах цифрової трансформації, а саме: транспорт, медицину, безпеку, освіту, ЖКГ, екологію в частині їх відцифрування. Серед перспективних сфер розвитку розумних міст названо розумне будівництво комерційних та інституційних систем; сферу “розумного” транспортування; розвиток ринку розумних будинків. У статті зосереджено увагу на тому факті, що за ефективного використання розумної інфраструктури жителі міст отримають комфортне та безпечне середовище для проживання. Насамперед це стосується процесів цифровізації секторів ЖКГ, енергетики, будівництва та громадського транспорту, масштабного використання інтегрованих цифрових платформ в управлінні містом, освітнім процесом, медичним сектором, а також контролю за захистом довкілля.
Бібліографічний опис: Краус К.М. Інклюзивний та універсальний дизайн сучасного міста в умовах цифрової трансформації економіки / К.М. .Краус, Н.М. Краус, О.В. Марченко // Ефективна економіка. – 2022. – № 2. – URL: Іhttp://www.economy.nayka.com.ua/. – DOI: 10.32702/2307-2105-2022.2.89.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/12716
Розташовується у зібраннях:Кафедра менеджменту і логістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Краус Марченко.pdfстаття211.92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.