Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/12008
Назва: Виклик припливу до свердловини за допомогою віброхвильового свабування
Автори: Рубель, В.П.
Рубель, В.В.
Яремійчук, Р.
Петруняк, М.В.
Зія, Я.
Тематичні ключові слова: розробка родовищ
продуктивність свердловин
віброхвильове свабування
гідравлічний розрив пласта
Дата публікації: 18-лис-2022
Видавництво: Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
Анотація: Поточний стан розробки нафтових родовищ України показує, що більшість запасів нафти і газу зосереджені в продуктивних об'єктах на пізній стадії експлуатації, що характеризується зниженням продуктивності свердловин, підвищенням передчасної обводненості. Особливо ускладнилися проблеми з масовим проведенням гідравлічного розриву пласта (ГРП) на родовищах, яке часто в процесі експлуатації свердловин супроводжується забрудненням привибійної зони пласта (ПЗП) складним за складом кольматантом. Існуючі методи відновлення продуктивності свердловин часто виявляються малоефективними, при цьому успішність робіт становить не більше 60%, що пов'язано зі складністю вирішення поставлених завдань і невідповідністю вибору свердловин і технологій робіт. Віброхвильове свабування відрізняється від відомих способів віброхвильового впливу на ПЗП простотою виконання і, як наслідок, значно меншою номенклатурою обладнання. При цьому його ефективність не повинна поступатися відомим способам тому, що обробка пласта здійснюється пружними низькочастотними коливаннями тиску на тлі депресії на пласт.
Бібліографічний опис: Рубель В.П. Виклик припливу до свердловини за допомогою віброхвильового свабування / В.П. Рубель [та ін.] // Еnvironment recovery and reconstruction: war context 2022 : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф., 17–18 листоп. 2022. – Полтава : Національний університет імені Юрія Кондратюка, 2022. – С.89–90.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/12008
Розташовується у зібраннях:Кафедра нафтогазової інженерії та технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
zbirnik_2022_17-18_листоп._Envir-89-90.pdfтези297.69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.