Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10961
Назва: Психологія страхів шестирічних школярів на початкових етапах навчання в школі
Автори: Атаманчук, Н.М.
Тематичні ключові слова: страх
шестирічні школярі
арт-техніки
малюнкова техніка
казко-техніка
Дата публікації: 2022
Видавництво: Інститут психології імені Г. С. Костюка НАПН України
Анотація: Стаття пов’язана з теоретичним аналізом психології страхів дітей та емпіричним дослідженням спрямованим на виявлення, уточнення та отримання додаткових відомостей про причини страхів шестирічних школярів. Мета дослідження виявити та проаналізувати причини, які можуть провокувати страхи у першокласників шестирічного віку, запропонувати батькам форми психологічної допомоги дітям. Використано ряд методів дослідження. Теоретичні: теоретичний аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, систематизація; емпіричні: аналіз результатів продуктивної діяльності дітей, тест, індивідуальні бесіди. Зокрема, було використано методики дослідження: арт-терапевтичну малюнкову техніку призначену для виявлення причин, які провокують дитячі страхи; тест «Страхи в будиночках» (за М. А. Панфіловою) для діагностики страхів; проводили індивідуальні бесіди, під час яких з’ясовували, чого бояться діти. Виявлено, що шестирічні хлопчики мають найбільший страх перед смертю, фізичними ушкодженнями. Дівчатка найбільше бояться уколів, лікарів, а також висоти, глибини, замкнутих просторів. Як у хлопчиків так і в дівчаток проявляються страхи тварин, хвороби, страшних снів. Встановлено, найбільш поширеними страхами у шестирічних школярів є: природні (біологічні) – ті, що пов'язані із загрозою життю дитини; соціальні – боязнь і побоювання за зміну свого соціального статусу та внутрішні – породжені фантазією, уявою дитини. Укладено пам’ятку для батьків як уникнути страхів у шестирічних дітей на початкових етапах навчання в школі. Запропоновано використання арт-технік у подоланні дитячих страхів. Наголошено, що творче самовираження має спрямовуватися на розвиток дитиною відносин з самою собою та оточуючим світом. Доведено доцільність використання малюнкової техніки з метою діагностики та корекції страхів шестирічних першокласників. Відмічено, що дитячі страхи заслуговують найуважнішого вивчення та найбільш раннього усунення з метою попередження появи неврозів, як психічного захворювання дитини на початкових етапах навчання у школі. Зазначено важливість удосконалення роботи з позбавлення дитячих страхів на початкових етапах навчання у школі.
Бібліографічний опис: Атаманчук Н.М. Психологія страхів шестирічних школярів на початкових етапах навчання в школі // Технології розвитку інтелекту. – 2022. – Т. 6. №1 (31).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10961
Розташовується у зібраннях:Кафедра психології та педагогіки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Atamanchuk_statti_фахова.docxСтаття127.86 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.