Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10112
Назва: Закономірності зміни величин коефіцієнтів суперпозиції у процесі інтерполяції гіперболічними функціями
Автори: Воронцов, О.В.
Воронцова, І.В.
Тематичні ключові слова: дискретне моделювання
геометричні образи
статико-геометричний метод
метод скінчених різниць
геометричний апарат суперпозицій
ланцюгова лінія
гіперболічні функції
Дата публікації: 2021
Видавництво: Херсонський національний технічний університет
Анотація: У проектуванні сучасних будівельних споруд, архітектурних форм покриттів значне місце займає геометричне проектування, коли на стадії ескізу обумовлені основні геометричні форми з їх перевагами і недоліками. Застосування геометричного апарату суперпозицій у поєднанні з класичним методом скінченних різниць, дозволяє істотно підвищити ефективність та розширити можливості процесу дискретного моделювання геометричних образів (ГО). Зокрема дослідити можливість використання у якості інтерполянтів не тільки параболічних, а й будь-яких інших функціональних залежностей. У процесі створення методик дискретного моделювання (ГО) звичайні способи інтерполяції не дозволяють застосовувати трансцендентні функції як інтерполянти тому, що при підстановці в них значень вихідних умов отримують систему трансцендентних рівнянь, яку не вдається розв’язати у загальному випадку. У даній статті досліджено закономірності змін величин коефіцієнтів суперпозиції трьох довільно заданих, як суміжних, так і не суміжних вузлових точок для дискретного моделювання ланцюгової лінії. Дані дослідження визначають загальний підхід до одержання подібних закономірностей зміни величин коефіцієнтів суперпозиції трьох довільно заданих, як суміжних, так і не суміжних вузлових точок для визначення координат n точок модельованих будь-яких одновимірних функціональних залежностей та довільних одновимірних множин точок. Розроблений спосіб дозволяє проводити трансцендентні криві через задані точки, що у більшості випадків є неможливим при застосуванні звичайних методів інтерполяції. У подальшому результати даної роботи дозволять визначати закономірності зміни величини одного із трьох коефіцієнтів суперпозиції, як для суміжних, так і для не суміжних заданих трьох вузлових точок різних елементарних функцій, що дозволить розв’язувати задачі суцільної дискретної інтерполяції та екстраполяції числовими послідовностями будь-яких одновимірних функціональних залежностей (визначати ординати шуканих точок дискретних кривих) без трудомістких операцій складання та розв’язання великих систем лінійних та трансцендентних рівнянь.
Бібліографічний опис: Воронцов О.В. Закономірності зміни величин коефіцієнтів суперпозиції у процесі інтерполяції гіперболічними функціями / О.В. Воронцов, І.В. Воронцова // Прикладні питання математичного моделювання. – Херсон : ХНТУ, 2021. – Т. 4, № 1. – С. 59-66.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10112
Розташовується у зібраннях:Кафедра будівництва та цивільної інженерії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття Воронцов Херсонь 2021.pdfСтаття809.67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.