Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11959
Назва: Тверді побутові відходи як резерв енергетичного потенціалу міста
Автори: Голік, Ю.С.
Крот, О.П.
Серга, Т.М.
Тематичні ключові слова: тверді побутові відходи
управління відходами
"енергія з відходів"
Дата публікації: 2023
Видавництво: Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
Анотація: Відходи є одним із найбільш вагомих факторів забруднення навколишнього середовища. Значні обсяги промислових та побутових відходів становлять реальну небезпеку для суспільства та навколишнього природного середовища (атмосферного повітря, ґрунту, поверхневих, підземних вод тощо), що сьогодні є складною проблемою та потребує невідкладного вирішення. Проблема відходів в Україні відізняється особливою масштабністю і значимістю як наслідок домінування в національній економіці ресурсоємних багатовідхідних технологій, так і через відсутність протягом тривалого часу адекватного реагування на її виклики. Значні масштаби ресурсокористування та енергетично-сировинна спеціалізація національної економіки разом із застарілою технологічною базою визначали й далі визначають високі показники утворення відходів. Сьогодні Україна відчуває дефіцит первинних енергоресурсів і сильно залежить від їх зовнішніх поставок, але ситуація погіршується на тлі воєнного стану. Доцільно раціонально використовувати ресурси, в основному вітчизняний природний газ, енергетичне вугілля, які разом з паливом розглядаються як важливий елемент забезпечення національної енергетичної безпеки та створення сприятливих умов для стабільного розвитку паливного комплексу і енергетики в складні часи. Ці обставини обґрунтовують важливість використання твердих побутових відходів з місцевих звалищ, оскільки останній фактор має залишкові енергетичні ресурси. Особливості даного дослідження більш доречні в післявоєнний період, коли виникла потреба в недорогих енергоресурсах, які б дозволили отримати доступ до теплової енергії.
Бібліографічний опис: Голік Ю.С. Тверді побутові відходи як резерв енергетичного потенціалу міста / Ю.С. Голік, О.П. Крот, Т.М. Серга // Екологія. Довкілля. Енергозбереження. 2023 : кол. моногр. / редкол. : О.В. Степова (відп. ред.) [та ін.]. – Полтава : Національний університет імені Юрія Кондратюка, 2023. – C. 37–47.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11959
Розташовується у зібраннях:Кафедра прикладної екології та природокористування

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
monogr-37-47.pdfстаття402.86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.