Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11315
Назва: Аналітичний вимір кібербезпеки України в умовах зростання викликів та загроз
Автори: Онищенко, С.В.
Глушко, А.Д.
Тематичні ключові слова: кібербезпека
інформаційна безпека
виклики та загрози
кіберстійкість
кіберзахист
інформаційне середовище
Дата публікації: 2022
Видавництво: Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
Анотація: У статті актуалізована проблема забезпечення кібербезпеки України в умовах зростання викликів та загроз в інформаційному просторі. Розглянуто питання формування додаткових загроз інформаційним ресурсам і технологіям в умовах стрімкої трансформації цифрового середовища (загрози, які пов’язані з кібератаками, розкриттям персональних даних, впливом шпигунських програм і вірусів, фішингом, загрозами, пов’язаними з оновленням комп’ютерних програм тощо), методи діагностики і протидії яким поки що відпрацьовані не в повній мірі. Підкреслено, що саме інформація (дезінформація) в кіберпросторі стала найважливішим ресурсом та основною миттєвою, рушійною силою. Проаналізовано динаміку кібератак та рівень фінансових втрат світової економіки від реалізації кіберзагроз. Доведено, що кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України та державні інформаційні ресурси є загрозою національним інтересам. Проведено статистичний аналіз зростання їх інтенсивності на початку 2022 року як складової частини реалізації військової агресії російської федерації проти України. На основі аналізу позицій України в глобальних рейтингах визначено можливості країни у сфері кіберзахисту, оцінено її кіберпотужність, тобто спроможність регуляторних заходів та засобів для досягнення стратегічних цілей кібербезпеки. Доведено наявність високого потенціалу України у сфері кібербезпеки. Водночас визначено проблемні аспекти в напрямку забезпечення кіберзахисту національного інформаційного простору. Зокрема, відмічено низький рівень внеску на сьогоднішній день у глобальну кібербезпеку, недостатній рівень захисту цифрових послуг, недостатньо розвинений напрям військових кібероперацій. Обґрунтовано перспективні завдання в аспекті забезпечення кібербезпеки України в умовах зростання викликів та загроз, серед яких правомірно відмітити подальше удосконалення систем інформаційного захисту об’єктів критичної інфраструктури на основі передових світових практик, а також узгодженість дій з міжнародними організаціями щодо протидії загрозам, пов’язаним з розвитком цифрової економіки та інформаційного суспільства.
Бібліографічний опис: Онищенко С.В. Аналітичний вимір кібербезпеки України в умовах зростання викликів та загроз / С.В. Онищенко, А.Д. Глушко // Економіка і регіон. – 2022. – № 1 (84). – С. 13–20. – DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2022.1(84).2540.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11315
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківського бізнесу та оподаткування
Економіка і регіон. 2022. № 1 (84)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЕіР 1_84_2022-13-20.pdfстаття606.24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.