Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11006
Назва: Вплив економічних коливань та збройного конфлікту на торговельне підприємництво в Україні
Автори: Васюта, В.Б.
Житник, О.М.
Тематичні ключові слова: торгівельне підприємництво
роздрібна торгівля
товарооборот
ритейл
розвиток
Дата публікації: 2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.
Анотація: Торгівлю можна назвати сучасною та досить перспективною формою ведення підприємницької діяльності. Вона виступає одним з найважливіших складових частин формування українського валового внутрішнього продукту, і, не дивлячись на хвилеподібний шлях розвитку, стабільно становить 13-14 % протягом 2012-2021 років. Останнє десятиліття як вітчизняна, так і світова економіка піддаються постійним викликам сучасності. Для України найбільш масштабними стали збройний конфлікт на сході України 2014 р., стрімко прогресуюча пандемія COVID-19 у 2019 р. та її подальша чергова хвиля, пов’язана з вірусом SARS-CoV-2 Omicron у 2021 р., а також повномасштабна військова агресія росії у 2022 році. Кожна із зазначених подій призводила до порушення економічної та політичної стабільності держави, що у свою чергу негативно впливало й на сферу ритейлу. Авторами проведено дослідження, метою якого стало визначення впливу економічних коливань та збройного конфлікту на торгівельне підприємництво в Україні. Розкрито сутність роздрібної торгівлі, проаналізовано основні показники розвитку торгівельного підприємництва за останні роки. Автори статті наголошують, що при аналізі структури товарообороту варто враховувати, що воєнні дії на території України та економічна криза впливають на купівельну спроможність населення. В результаті цього відбувається зміна споживацьких пріоритетів під час купівлі товарів. Наразі найбільший попит серед покупців мають продукти першої необхідності й товари з довгим терміном споживання такі як цукор і крупи. Сфера роздрібної торгівлі в Україні сьогодні переживає не найкращі часи. Це підтверджують результати онлайн-опитування, яке було проведено 18-21 березня 2022 року Асоціацією ритейлерів України (Retail Association of Ukraine – RAU). Динаміка та масштабність негативних змін у структурі та обсягах товарообороту торговельних суб’єктів підприємництва підкреслюють необхідність проведення не лише економічних, а й політичних заходів на державному рівні для контролю та стабілізації поточної ситуації. Наразі актуальними є велика кількість вітчизняних та міжнародних програм, частка з них націлена саме на підтримку бізнесу.
Бібліографічний опис: Васюта В.Б. Вплив економічних коливань та збройного конфлікту на торговельне підприємництво в Україні / В.Б. Васюта, О.М. Житник // Галицький економічний вісник. – 2022. – Т. 77, № 4. – С. 120-128.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11006
Розташовується у зібраннях:Кафедра економіки, підприємництва та маркетингу

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття Васюта_Житник (1).pdfСтаття1.17 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.