Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10906
Назва: Design of 3D printers analysis for construction and architecture = Аналіз конструкцій принтерів для 3D-друку в будівництві та архітектурі
Автори: Орисенко, О.В.
Нестеренко, М.М.
Шокало, А.В.
Нестеренко, Т.М.
Тематичні ключові слова: additive manufacturing
3D printing
green construction
robotic printer
concrete printing
адитивне виробництво
3D друк
зелене будівництво
роботизований принтер
друк бетонним розчином
Дата публікації: вер-2021
Видавництво: Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
Анотація: As an advanced method of green construction, concrete 3D printing has the advantages of saving materials, energy and time. However, this technology still cannot meet the practical requirements of large-scale production in the construction industry, and it requires further equipment, materials, and software research. In this paper, the classification of 3D printing in the field of construction, the status of research, and acquaintance with existing equipment for concrete 3D printing are considered.
У статті виконано огляд принтерів для 3D друку в будівництві як цілих будинків, так і окремих їх частин. Проаналізовано основні недоліки і переваги різних конструкцій принтерів для 3D друку та визначено, у яких технологічних схемах їх використання є найбільш доцільним. Починаючи з 2005 року 3D друк став доступний для загального використання, але вартість виготовлених виробів за допомогою технології друку перевищувала вартість виробництва аналогічних виробів в декілька разів. У будівництві в більшості випадків технологія 3D друку використовується для створення ексклюзивних, індивідуальних, виставкових будівель, але науковці з кожним роком все більш пристосовують технологію для серійного виробництва будівельних конструкцій та будівель в цілому за типовими проектами, що дозволить зменшити витрати на будівництво. Підчас розгляду технології 3D друку встановлено, що принтер здатний працювати з безліччю різних матеріалів, включаючи глину, невелику кількість хімічних добавок, а також цемент. Стандартний будівельний 3D-принтер функціонує дуже подібно до стандартного принтера FDM, в першу чергу, тому, що обидві технології засновані на екструзії матеріалу. Тому їхні процеси дуже схожі один на одного: спочатку створюється цифрова 3D-модель за допомогою програмного забезпечення для 3D-моделювання. Потім модель розрізається і перекладається в G-код. G-Code потім направляє друкувальну головку, яка шарами укладає матеріал, що подається з бетонозмішувача, доки не буде виготовлений останній елемент. Залежно від типу бетонного 3D-принтера його конструкція, можливості та процес варіюються. Кожен з них має певні переваги та недоліки в залежності від бажаного застосування. Обсяг зони друку, точність друку, практичність та ефективність конкретного 3D-принтера будуть відрізнятися залежно від його системи, технології, виробника та передбачуваного застосування. Таким чином 3D технології все ширше використовуються у нашому повсякденному житті і в різних галузях техніки, що дозволяє пришвидшити будівництво, автоматизувати та здешевити його.
Бібліографічний опис: Orysenko O.V. Design of 3D printers analysis for construction and architecture / Oleksandr Orysenko, Mykola Nesterenko, Artem Shokalo, Tetiana Nesterenko // Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво = Academic journal. Industrial Machine Building, Civil Engineering / Нац. ун-т «Полтав. політехніка ім. Юрія Кондратюка». – Полтава : 2021. – Вип. 2 (57). – С. 105–110.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10906
Розташовується у зібраннях:Кафедра галузевого машинобудування та мехатроніки
ЗНП. Серія: Галузеве машинобудування, будівництво. 2021. № 2 (57)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2-57 15 Orysenko-Nesterenko 105-110.pdfОсновна стаття1.03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.