Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10555
Назва: Апроксимація параметрів витікання повітря з отворів для моделювання природного повітрообміну
Автори: Гузик, Д.В.
Мілейковський, В.О.
Котелков, Л.М.
Тригуб, О.С.
Приймак, О.В.
Єгорченков, В.О.
Тематичні ключові слова: природний повітрообмін
аерація
коефіцієнт витрати
коефіцієнт швидкості
витікання з отворів
графік Альтшуля
Дата публікації: 2021
Видавництво: Київський національний університет будівництва і архітектури
Анотація: Хоча природна вентиляція має низьку ефективність і стабільність, її моделювання залишається актуальним на сьогодні. По-перше, більшість успадкованого житлового фонду має природну вентиляцію. По-друге, виробничі приміщення з потужними тепловиділеннями проєктуються саме з використанням природної вентиляції – аерації. Адже повітрообмін у них є занадто великим для забезпечення його механічними системами. А утилізувати теплоту витяжного повітря недоцільно через відсутність поруч споживачів низькопотенційної теплоти. Раніше при розрахунку аерації використовувалися лише значення коефіцієнта витрати отворів у автомодельній області при розрахункових параметрах внутрішнього і зовнішнього повітря. Сучасні підходи вимагають моделювати повітрообмін при змінних внутрішніх і зовнішніх умовах, за яких повітрообмін може набувати як завгодно малі значення. При цьому режим роботи отворів виходить за межі автомодельної області. Найбільш універсальним є графік Альтшуля. Комп’ютерний розрахунок не може базуватися на графічних даних і вимагає математичного опису. Однак, Альтшуль надав лише окрему формулу, що описує досить вузький діапазон. У даній роботі запропоновано апроксимацію експериментальних даних. Області, для яких експериментальні дані відсутні, заповнено на базі висловлених у даній роботі припущень. Результати дозволяють виконувати моделювання природного повітрообміну у максимально широких діапазонах зовнішніх факторів.
Бібліографічний опис: Апроксимація параметрів витікання повітря з отворів для моделювання природного повітрообміну / В.О. Мілейковський, Л.М. Котелков, О.С. Тригуб, Д.В. Гузик, О.В. Приймак, В.О. Єгорченков // Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання : наук.-техн. зб. – К. : КНУБА, 2021. – Вип. 38. – С. 17-24.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10555
Розташовується у зібраннях:Кафедра теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гузик_253751-Текст статті-586740-1-10-20220414.pdfстаття447.96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.