Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10502
Назва: Синтез системи інтелектуального керування житловим середовищем
Автори: Лєві, Л.І.
Тематичні ключові слова: інтелектуально кероване середовище
інформаційні технології
розумний будинок
комфорт мешканців житла
індивідуальний тепловий пункт
система погодного регулювання опалення
Дата публікації: тра-2022
Видавництво: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»
Анотація: На сьогоднішній день світові тенденції оснащення житла високими технологіями, на відміну від вітчизняної практики, полягають не лише у встановленні багатофункціональної побутової техніки, базових систем з безпеки та налаштувань кліматичного обладнання; вони полягають у комплексному управлінні середовищем, у використанні технологій «розумного» керування житлом. Поінформованість щодо можливостей інтелектуальних систем як замовників, так і дизайнерів в Україні знаходиться ще на недостатньому рівні. Тому одним з нагальних завдань дослідження є узагальнення послуг, що надають мешканцям системи інтелектуального керування середовищем житла, та деталізація можливостей системи, які ще не знайшли реалізації на вітчизняному ринку. В цілому тема комплексного оснащення житла технологіями інтелектуального керування середовищем в Україні ще недостатньо широко вивчена, проте базові елементи системи вже представлені на ринку і переважно задовольняють потреби у безпеці житла, мультимедійних системах розваг, підтримці мікрокліматичних умов. Однак було виявлено недостатність вітчизняних досліджень і пропозицій щодо оснащення «розумного» житла для моніторингу стану здоров’я мешканців, забезпечення можливості літнім людям та людям з особливими потребами жити самостійно і незалежно від допомоги інших у власному домі. Головною метою цієї роботи є узагальнення можливостей системи інтелектуального керування житловим середовищем та виявлення особливостей формування житла, що пов’язані з охороною здоров’я мешканців. Історично до 1984 р. зацікавленість у домашній автоматизації та системах контролю поширюється і призводить до створення проекту «Розумний будинок» («Smart House») Національним дослідницьким центром американської Національної асоціації будівельників житлових будинків NAHB (National Association of House Builders). Аналіз наукових публікацій виявив розбіжності у тлумаченні поняття «розумний будинок». Було встановлено, що в залежності від контексту використання визначення увага може акцентуватися на різних аспектах: технічній архітектурі системи, автоматизації житла, інтелектуальній складовій керування системою. Тому для уточнення об’єкту дослідження було введено термін «інтелектуально кероване середовище» (ІКС), що більш змістовно відображає його значення. В результаті проведеного аналізу літературних джерел, а також сучасного ринку обладнання для ІКС, було розроблено класифікацію елементів системи інтелектуального керування житловим середовищем у відповідності до типів послуг, що забезпечують комфорт мешканців житла.
Бібліографічний опис: Лєві Л.І. Синтез системи інтелектуального керування житловим середовищем / Л.І. Лєві // Тези 74-ї наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (Полтава, 25 квіт. – 21 трав. 2022 р.) – Полтава : Національний університет імені Юрія Кондратюка, 2022. – Т. 1. – С. 26-29.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/10502
Розташовується у зібраннях:Кафедра автоматики, електроніки та телекомунікацій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vol1.pdfтези1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.