Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11215
Назва: Аналіз фінансової безпеки бізнесу в умовах пандемії
Автори: Онищенко, С.В.
Таранець, Б.В.
Тематичні ключові слова: фінансова безпека
пандемія
ризики
загрози
моделювання
шляхи покращення
Дата публікації: гру-2021
Видавництво: Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
Анотація: У статті узагальнено теоретичні підходи й запропоновано розв’язання важливого наукового завдання, формування й забезпечення фінансової безпеки бізнесу в умовах пандемії. Наслідки COVID-19 ймовірно, не матимуть нічого спільного з тим, що світ бачив досі, враховуючи силу та швидкість, з якими коронавірус поширився повсюдно. У цих умовах бізнес, має розглянути можливі форми прогнозування наслідків економічного впливу пандемії на їх фінансову безпеку. Досліджено проблеми визначення економічної сутності поняття фінансової безпеки бізнесу. Визначено дестабілізуючі чинники, які негативно впливають на фінансовий стан бізнесу, що в результаті призводить до зниження рівня фінансової безпеки. Узагальнено методичні підходи оцінювання фінансової безпеки бізнесу, в розглянутих методиках розрахунку показників використовуються критичні чи порогові значення, в межах величини відхилення яких необхідною умовою є градація рівнів фінансової безпеки бізнесу. Проведено порівняльний й трендовий аналіз індикаторів фінансової безпеки бізнесу та виявлено реальні загрози фінансовій безпеці бізнесу в Україні, серед яких зменшення обсягів виробництва й реалізації продукції через порушення ланцюгів поставок, реалізації продукції чи надання послуг у звичних об’ємах у зв’язку з карантинними обмеженнями зумовленими пандемією COVID-19, зниження рівня рентабельності операційної діяльності підприємств, різке скорочення кількості зареєстрованих суб’єктів бізнесу, зростання рівня безробіття та інші. Здійснено моделювання впливу показників розвитку бізнесу в Україні на фінансову безпеку та встановлено найбільшу залежність інтегрального індексу від чистого прибутку/збитку підприємств, обсягу реалізованої продукції та рентабельності діяльності підприємств. Розвиток бізне- су та забезпечення його цільових параметрів фінансової безпеки в умовах кризи COVID-19 дозволить мінімізувати негативний вплив сучасних загроз, пов’язаних із карантинними обмеженнями, як на рівні окремих регіонів, так і країни в цілому.
Бібліографічний опис: Онищенко С.В. Аналіз фінансової безпеки бізнесу в умовах пандемії / С.В. Онищенко, Б.В. Таранець // Економіка і регіон. – 2021. – № 4 (83). – С. 84–91. – DOI: 10.26906/EiR.2021.4(83).2531.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/11215
Розташовується у зібраннях:Кафедра фінансів, банківського бізнесу та оподаткування
Економіка і регіон. 2021. № 4 (83)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЕіР 4_83_2021-84-91.pdfстаття1.1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.